V Európe sa musí otvoriť otázka tempa konsolidácie, tvrdí Robert Fico

07.03.2013 Celý región

Varšava 6. marca (TASR) – Deficit verejných financií Slovenska bude v tomto roku nižší ako tri percentá. Vyhlásil to premiér Robert Fico na tlačovej konferencii po dnešnom stretnutí premiérov krajín Vyšehradskej štvorky s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom vo Varšave.

"Môžem garantovať, že deficit v roku 2013 bude nižší ako 3 percentá. Tento záväzok dodržíme," povedal Fico.

Slovenský premiér zároveň pripomenul, že v krajinách, kde sú nízke mzdy a dôchodky je konsolidácia verejných financií obzvlášť bolestivá.

"Rovnako však tvrdíme za Slovensko, že spôsob, akým sa konsolidujú financie ide proti hospodárskemu rastu. A preto považujem za legitímne, aby sa aj v roku 2014 otvorila otázka tempa konsolidácie verejných financií," uviedol Fico. Zdôraznil však, že pravidlá konsolidácie musia platiť pre všetky krajiny eurozóny bez výnimky.

Fico: Krajiny V4 dosiahli veľa pri presadzovaní cieľov v rozpočte EÚ

Hlavným posolstvom dnešného stretnutia premiérov Vyšehradskej štvorky vo Varšave je to, že tieto krajiny držia spolu a tak riešia súčasné, najmä ekonomické problémy. Tieto štáty stáli spolu aj pri presadzovaní svojich cieľov v rámci finančného rámca EÚ na roky 2014-2020. Po rozšírenom summite V4 za účasti nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda to vyhlásil slovenský premiér Robert Fico.

Krajiny Vyšehradskej štvorky dosiahli dobré výsledky v presadzovaní svojich priorít vo viacročnom rozpočte, predovšetkým z pohľadu vyrovnávania regionálnych rozdielov.

"Musíme byť teraz spolu aj pri presviedčaní poslancov Európskeho parlamentu, aby pochopili, že krehká dohoda o rozpočte EÚ na roky 2014-2020 je výsledkom neuveriteľne ťažkých kompromisov a je to to najlepšie, čo Európska rada môže ponúknuť Európskemu parlamentu," uviedol Fico.

Tusk: Hľadáme zlatý kľúč na skĺbenie konsolidácie a opatrení pre rast

Nástrojmi jednoty a sily Európy sú Hospodárska a menová únia, konkurencieschopnosť a spoločné obranné kapacity. Po stretnutí premiérov Vyšehradskej štvorky s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom to vyhlásil poľský premiér Donald Tusk.

Hospodárska a menová únia nesmie byť zdrojom rozdelenia, ale jednoty. Požiadavkou konkurencieschopnosti je zrušenie bariér, ktoré brzdia rozvoj jednotného trhu. Impulzom v tomto úsilí môže byť predovšetkým rozvoj digitálneho trhu, poznamenal Tusk.

"Hľadáme zlatý kľúč pre súčasnú ekonomiku, ktorý by skĺbil finančnú disciplínu s prorastovými opatreniami a tvorbou pracovných miest. Obe priority sú kľúčové a rovnoprávne," podčiarkol Tusk.

Podľa francúzskeho prezidenta musia štáty eurozóny viac koordinovať svoje politiky. Krajiny, ktoré nie sú členmi eurozóny sú však taktiež zodpovedné za zabezpečenie politiky zameranej na rast. "Myslím najmä na Pakt stability a rastu," zdôraznil Hollande.

Merkelová verí, že viacročný finančný rámec EÚ sa podarí schváliť ešte počas írskeho predsedníctva v Únii, teda do konca júna.

"Som vďačná, že krajiny V4, bez ohľadu na to, či sú v eurozóne alebo nie, sú otvorené perspektíve rozvoja Hospodárskej a menovej únie a koordinácie rozpočtov," povedala Merkelová. Dodala, že eurozóna nepredstavuje uzavretý klub a vyzvala aj ostatné krajiny na dodržiavanie rozpočtovej disciplíny.

Obrátiac sa na slovenského premiéra Merkelová dodala, že chápe, že ekonomická situácia v malých krajinách vo veľkej miere závisí od rozvoja veľkých krajín ako Nemecko a Francúzsko.
 

Vyberte región